Je bent al een tijdje aan het zoeken. Lukt het jullie maar niet om succesvol een huis te kopen? Heb je al vaak een bieding gedaan, maar zonder succes? Dan vraag jij je natuurlijk af wat jouw aankoopkans vergroot. 

Wij zetten de 10 gouden tips voor de aankoop van jouw droomhuis op een rij. 

Tip 1 – Ken jouw financiële positie

Zorg dat je bij een hypotheekadviseur bent geweest en dat je weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Handig en noodzakelijk om te weten in welke categorie woningen je kunt zoeken. En op het moment dat je hem nodig hebt, kan de hypotheekadviseur direct de juiste stappen zetten als jouw bod wordt geaccepteerd.  

Tip 2 – Kies voor een aankoopmakelaar

Neem altijd een aankoopmakelaar in de hand. Kies er een met goede referenties. Of vraag eens aan vrienden en bekenden of zij makelaars kunnen aanbevelen. Verkopende makelaars geven vaak voorkeur aan kijkers die zich professioneel laten bijstaan, er is dan al goed vooronderzoek gedaan.

Tip 3 – Beperk filters in jouw zoekopdrachten

Gebruik in jouw zoekopdrachten geen filters. De kans is dan aanwezig dat je woningen misloopt omdat deze niet in de selectie naar voren komen. Het ligt er maar net aan hoe de makelaar de woning online heeft aangemeld. Stel je een automatische zoekopdracht in op Funda, filter dan alleen op plaats en de maximale prijs. Meer niet. 

Tip 4 – Reageer snel en wees flexibel

Check dagelijks het nieuwe aanbod en schakel direct om een afspraak voor een bezichtiging te maken. Momenteel vinden bezichtigingen vaak op bepaalde dagdelen plaats en zijn datum en tijdstip niet zelf te kiezen. Hoe flexibeler jij kan zijn voor de bezichtigingen, des de groter de kans op slagen. Is bezichtigen niet meer mogelijk, plaats jezelf dan op de wachtlijst. Vraag alvast wanneer de bezichtigingen zijn zodat je rekening kan houden met een eventuele last minute oproep voor bezichtiging. Het komt vaker voor dan je denkt! 

Tip 5 – Bereid je voor en laat je niet gek maken

Vaak worden er veel kijkers ingepland en krijg je beperkt de tijd om de woning te bezichtigen. De verkoopmakelaar vertelt veel informatie in korte tijd. Dat geeft je misschien een opgejaagd gevoel. Kijk ook rustig rond, loop zelf door de woning en vorm zelf je oordeel. Wat is het gevoel, voel je een klik bij de woning? Heel belangrijk! Heb je specifieke vragen over de woning of de omgeving? Neem die dan mee en stel ze aan de verkopend makelaar. 

Tip 6 – Vraagprijs

De vraagprijs staat vaak los van de marktwaarde van een woning. Zijn woningen schaars, dan zal de verkoopopbrengst vaak hoger liggen als er veel kapers op de kust zijn. Iets om rekening mee te houden. 

Tip 7 – De aankoopmakelaar helpt écht

De makelaar heeft kennis van de markt en weet tegen welke prijzen woningen recent verkocht zijn. Daar zal de hoogte van de bieding en zullen de bijbehorende voorwaarden op zijn afgestemd. Uiteraard vindt bij het doen van de bieding nauw overleg plaats. Vertrouw op de kennis en kunde van de makelaar. 

Tip 8 – Kijk en biedt niet op alles

Kijk en bied niet zomaar op alles, daar ben je in deze woningmarkt misschien geneigd toe. Heb je echt het goede gevoel, ga alleen dan voor de volgende stap!

Tip 9 – Het beste bod hoeft zeker niet het hoogste bod te zijn

Verkoopmakelaars kijken zeker niet alleen naar het hoogste bod. Ze kijken naar het hoogste bod in combinatie met de beste voorwaarden. Vaak is een bod met een beperkt of zelfs geen financieel voorbehoud aantrekkelijker dan het hoogste bod. Het meest gunstig is het bieden zonder financieel voorbehoud, of deze in ieder geval te beperken. Dit kan vaak als ouders garant staan, als er veel spaargeld is, of er is heel veel overwaarde uit de huidige woning. 

Tip 10 – Bod geaccepteerd? Schakel snel

Schakel snel, lever de juiste documenten aan en werk er aan mee dat het voorlopig koopcontract zo snel mogelijk wordt getekend. Hoe eerder afgerond, hoe eerder zekerheid

Veel succes met de zoektocht naar je nieuwe huis!

Hulp nodig? Kijk dan ook eens op onze pagina met betrekking tot onze aankoopbegeleiding.