NHG (Nationale Hypotheek Garantie); het is een vaak gehoorde term. Maar wat houdt NHG nou precies in en wat zijn de voordelen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

De rentestanden voor hypotheken zijn op dit moment historisch laag. Toch is het spannend om voor een lange tijd een hypotheeklening aan te gaan. Natuurlijk ga je er vanuit dat voor jou alles in de komende jaren goed blijft gaan. Toch kan er altijd iets onverwachts op je pad komen, een ingrijpende gebeurtenis zoals verlies van baan of arbeidsongeschiktheid. Doet zo'n situatie zich voor, met als gevolg dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en verkoop van jouw huis moet plaatsvinden, dan biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitkomst.

Wat houdt NHG precies in?

Met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft de de hypotheekverstrekker (de bank) de garantie dat de hypotheek, wat er ook gebeurt, volledig wordt terugbetaald. Door NHG loopt de bank loopt dus minder risico. Als jouw woning verkocht moet worden omdat de hypotheeklasten te hoog voor je zijn geworden, kan het gebeuren dat de woning niet genoeg opbrengt om jouw volledige hypotheek terug te betalen. Ontstaat er een restschuld, dan wordt deze door NHG aan jouw hypotheekverstrekker terugbetaald. 

De belangrijkste voorwaarden

Om voor NHG in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

  • De maximale verkoopprijs van de nieuw aan te kopen woning. Vanaf 1 januari 2021 is dit bedrag vastgesteld op € 325.000,-.
  • Het is mogelijk energiebesparende maatregelen mee te financieren, dan is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500,-.
  • De nieuwe woning wordt jouw hoofdverblijf, je gaat er zelf wonen.
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. 

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van NHG. Voordeel is dat, omdat NHG hen meer zekerheid geeft, hypotheekverstrekkers een lager rentepercentage voor jouw nieuwe hypotheek zullen hanteren.

Zijn er ook extra kosten verbonden aan NHG?

Voor het afsluiten van NHG betaal je eenmalig 0,7% over de hoogte van het hypotheekbedrag. Het is mogelijk dit bedrag in jouw hypotheek mee te laten financieren, maar uiteraard kan je er ook voor kiezen dit zelf te betalen. Je mag het dit eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting, net als de eventuele rente die je hierover betaalt.

Schuld?

Wanneer de NHG jouw overblijvende hypotheekschuld betaalt aan de bank, heb jij een schuld bij de NHG. Maar wanneer jij niets aan de ontstane situatie kunt doen, hanteert NHG bepaalde criteria voor kwijtschelding van deze schuld. Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin je relatie is beëindigd en geen van beiden in het huis kan blijven wonen, jouw partner is overleden of je baan bent kwijtgeraakt.

Kijk voor alle informatie vooral eens op de website van NHG: www.nhg.nl. 

Vragen over het kopen van een huis in Almere of het verkopen van je huis in Almere en NHG?

Neem vooral contact met ons op, Eigen Huis Makelaar Almere helpt je graag!