De eindinspectie van een woning, we krijgen er allemaal mee te maken. Maar waarom is die eigenlijk zo belangrijk? Dat leggen we je in dit artikel graag uit.

WAT GEBEURT ER BIJ DE EINDINSPECTIE? 

Je hebt een huis verkocht of aangekocht en de afspraak voor de overdracht staat gepland bij de notaris. Vlak voordat de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt, wordt er eerst nog een eindinspectie gedaan. Hiervoor spreken we af bij de woning. Bij de eindinspectie lopen de verkoper, koper en vaak ook de makelaar(s) samen door de lege woning om te controleren of alles nog in dezelfde staat is als tijdens de koop is afgesproken.

Een eindinspectie is van belang omdat het nadat de koopovereenkomst is getekend vaak nog enkele maanden duurt voordat de overdracht van de woning daadwerkelijk plaatsvindt. Er kan natuurlijk in de tussentijd van alles gebeurd zijn! Het is ook fijn om de woning leeg te zien, dan zie je alles beter.  Ook wordt er tijdens deze afspraak gekeken of de zaken die beschreven staan in de lijst van zaken die behoort bij het koopcontract ook daadwerkelijk aanwezig zijn en functioneren. Worden er nog andere zaken overgedragen (zoals bijvoorbeeld lopende contracten) dan worden die ook nog even gecontroleerd.  

HOE LANG DUURT DE EINDINSPECTIE? 

Een gemiddelde overdracht duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. 

WAT DOE JE BIJ GEBREKEN? 

Dit is afhankelijk van het gebrek en of de verkoper hiervoor verantwoordelijk is.  Is de verkoper verantwoordelijk, dan moet de verkoper dit  herstellen. In andere situaties zal gekeken moeten worden wat er afgesproken is tijdens de verkoop van de woning. Dit kan dan worden vastgelegd op een inspectieformulier en later aan de notaris worden overhandigd. 

Door een eindinspectie kun je met een gerust hart  op weg naar de eigendomsoverdracht van de woning.

AANKOOPMAKELAAR

Koop je een woning aan met een aankoopmakelaar dan wordt je het hele aankooptraject van de woning begeleid. Wel zo prettig! 
Kijk daarom ook eens op onze aankooppagina.